Wedstrijdverslag ladies futsal

Door Jamie en Timothy 
Zaterdag, 6 januari, hebben wij, de BRESS Futsal Ladies, deelgenomen aan het Ladies Futsal #14 toernooi. Een toernooi wat bekend staat om het hoge niveau. Ruim 30 damesteams vanuit heel Nederland participeerden.

We reisden met 9 fitte dames en coach/trainer Titi (Timothy) af naar het Omnium in Goes. Voor veel meiden hun debuut op een dameszaalvoetbal-toernooi! Gezien het feit dat dit de vierde keer in vijf jaar tijd was dat wij deelnamen, wisten we dat we flink aan bak moesten om de poulefase door te komen. Dit was dan ook onze doelstelling voor die dag. Voordat wij onze eerste wedstrijd moesten spelen, hadden we tijd om onze tegenstanders bezig te zien op het veld en op die manier elkaar klaar te stomen om er tegenaan te gaan.

Om 16.30 uur was het dan zover; de eerste wedstrijd. Meteen een fysieke en zware pot. Door alle opgebouwde spanning begonnen we wat moeizaam; een beetje chaotisch, moeite met elkaar vinden. Gelukkig wisten we dit halverwege de wedstrijd te corrigeren. Aan beide kanten kwamen er regelmatig wat kansen, maar de doelpunten vielen (nog) niet. Lisan had de ‘D’ van ‘Durven’ goed begrepen, dit resulteerde in een perfecte passeerbeweging langs de zijlijn. Ook Jamie begreep dit goed, met een versnelling naar de zijlijn, en met een mooie kapbeweging stuurde ze twee speelsters de bosjes in, allebei plat op de grond! Maar met nog een paar minuten op de klok en nog maar een klein beetje kracht/energie in de benen, wisten we dat we voor de 0-0- moesten gaan. Helaas was de tegenstander fysiek sterker dan ons, en het lukte hen om in de laatste minuten toch de 1-0 te maken. Dit konden we niet meer recht trekken. Jammer, de eerste wedstrijd drie punten verloren. Maar, de spanning was er af en we wisten dat we beter konden dan wat we hadden laten zien. Dus.. op naar de volgende wedstrijd!

Deze was ongeveer een uur later, tegen een oud teamgenoot van de BRESS Ladies Futsal. Leuk! We hadden er zin in! De wedstrijd begon een stuk beter dan de vorige. Er was rust, er was ruimte, en dus kwaliteit! Goede passes, goede aanvallen, goede schoten; wij waren sterker!!! Het haarfijne en snelle combinatiespel van Amber en Lilian was onnavolgbaar voor de tegenpartij. Dit beloofde veel goeds! Maar de goals? Die vielen nog niet. 15 minuten lang speelden we op hun helft en had keepster Fabienne weinig te doen. Het was uiteindelijk Lilian die na een mooie individuele actie de verdedigster wist te passeren en de bal van flinke afstand met een mooie punter het goal in wist te schieten. JAAAAAAA! 1-0 voor ons. Gelukkig speelden we de wedstrijd sterk uit en gingen de drie punten naar BRESS Dames 1!

We waren opgewarmd nu en zo’n overwinning geeft je zelfvertrouwen. Titi gaf ons tussen de wedstrijden door steeds een goede peptalk, zodat we weer volledig gefocust waren. Zo zei hij dat we er nog lang niet waren en moesten blijven vechten voor de overwinning en daarbij ook zeker niet de tegenstander moesten onderschatten. Met die mentaliteit gingen we de volgende wedstrijd in (dachten we). De wedstrijd startte goed; We konden elkaar goed vinden en zo creëerden we voor onszelf genoeg kansen. Vooral Amber en Siham konden elkaar goed vinden (mooie hakballetjes en drie-hoekjes), wat resulteerde in gevaarlijke aanvallen. Maar helaas mistten we vandaag wat scherpte in de afronding. Halverwege de wedstrijd viel de focus een beetje weg en lieten we de tegenstander hun spel spelen. Bij dit soort tegenstanders wordt dat meteen afgestraft en zo kregen we twee doelpunten tegen. Voor we het wisten was de wedstrijd klaar. Zo blij als dat we een uur geleden nog het veld afliepen, zo teleurgesteld waren we nu. 2-0 verliezen was totaal niet nodig, maar toch een beetje ons eigen schuld. Er zat veel meer in!

We wisten nu dat als we nog een ronde verder zouden willen komen, we de volgende wedstrijd moesten winnen en dan zou het ook nog afhangen van de doelsaldo. Maar net voordat de laatste wedstrijd begon voelde onze keepster, Fabienne, zich niet zo lekker. Echter gaf ze aan dat ze het wel zou kunnen volhouden, dus stonden we allemaal klaar op het veld. Totdat de scheidsrechter het toch niet vertrouwde en naar onze keepster toe liep. Het ging echt even niet zo goed. Door een oude blessure (en een mooie redding in de vorige wedstrijd) had Fabienne last van haar rug en nek gekregen waardoor ze misselijk en duizelig was. De wedstrijd werd ‘gestaakt’ en de EHBO werd er snel bij gehaald. Tot onze grote schrik moest Fabienne ter controle naar het ziekenhuis. Titi ging met haar mee en zo bleven wij met de overige meiden, een beetje beduusd, achter. Er werd gevraagd wat we wilden, de wedstrijd alsnog spelen? Ja tuurlijk! Ook Titi en Fabienne stonden hier achter. We moesten even schakelen en de tactiek aanpassen. Jamie ging op goal bijvoorbeeld op het goal en we spraken met elkaar af; Het maakt niet meer uit, lekker ontspannen spelen en plezier maken. Het was een leuke wedstrijd, het spel ging over en weer. Ondanks een paar reddingen kregen we toch twee goals tegen. Het werd nog erg spannend toen Amber een mooie aanval naar voren wist te maken en loeihard op goal schoot maar helaas hield de keepster deze tegen. Gelukkig was Lilian scherp en stond ze klaar om de rebound te ontvangen en ‘m er alsnog in te knallen! 2-1! We vochten voor de 2-2, maar helaas was de tijd op.

Uiteindelijk waren de scores niet goed genoeg om de poulefase te doorstaan. Maar het was een leerzame dag. We hebben gestreden als team, we weten wat goed gaat maar ook waar we aan moeten/kunnen werken. Gelukkig gaat het met onze keepster langzaam aan weer beter, er was gelukkig geen schade. Op naar de trainingen en op naar het volgende toernooi!

Avans Hogeschool Internationaal hoger onderwijs Breda